EUX handelsuddannelse for voksne

Handelsuddannelsen er for dig, der gerne vil arbejde med handel og virksomheder. Du lærer både om salg, indkøb og logistik. En vigtig del af arbejdet går ud på at være med til at øge værdien af virksomhedens produkter og services, så de kan sælges videre med fortjeneste. Du lærer at indhente tilbud, sammenligne priser og kvalitet, arbejde med logistik samt at indkøbe varer. Som handelsuddannet kan du arbejde i handelsvirksomheder eller starte din egen handelsvirksomhed.

DI_indgang_business_pige_dreng_voksen.jpg
Uddannelsens opbygning

Handelsuddannelsen består af et EUX Business grundforløb, det studieforberende år og et hovedforløb med en læreplads. Grundforløbet afhænger af din uddannelsesmæssige baggrund og varer op til 1,5 år. Hovedforløbet er selve lærepladsdelen, som typisk varer i op til 2 år.

SU og elevløn

Uddannelsen er gratis. Du kan få SU på grundforløbsdelen af din erhvervsuddannelse. Hvis du er fyldt 25 år, når du starter på lærepladsen, kan du få voksenløn i lærepladsperioden. Voksenlønnen er højere end en normal elevløn. Elevlønnen er aftalt mellem arbejdsgivere og den faglige organisation på området. Læs mere her.

  • Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, altså både i læreplads- og skoleperioderne.
  • Er du EUV 1 elev og er du ikke ansat i en virksomhed, kan du få SU på hovedforløbets skoleperioder. 
  • Hvis du har en uddannelsesaftale, der dækker grundforløbet, får du også elevløn på grundforløbet. 

Praktiske oplysninger

Som færdiguddannet kan du få job i virksomheder, der handler med andre virksomheder (også kaldet business-to-business). Du kan også starte din egen handelsvirksomhed.

På uddannelsen skal du vælge at blive faglært indenfor tre områder: som handelsassistent med speciale i salg, som indkøbsassistent eller logistikassistent. Læs mere om hvert område herunder. 

Handelsassistent

Du kan vælge retningen handelsassistent med specialet salg, hvor du om kundeadfærd og forskellige måder at sælge på. Du lærer også forhandlingsteknik og får kendskab til at planlægge salg og tilrettelægge markedsanalyser. Afhængigt af din praktikaftale kan du vælge mellem brancherne: auto, VVS, stål, træ- og byggematerialer, værktøj og værktøjsmaskiner, landbrugsmaskiner samt el, eller vælge profilen storkunde.

Indkøbsassistent

Hvis du gerne vil være indkøbsassistent lærer du om indkøb, fra at processen starter hos leverandøren, til at varen bliver leveret og betalt hos en kunde. Du lærer om import, eksport og internationale betalingsmåder, og du får kendskab til markederne i ind- og udland.

Logistikassistent

Som logistikassistent lærer du, hvad det koster at sende og at oplagre varer. Desuden lærer du at tilrettelægge vareforsendelser til flere kunder på en praktisk måde.

Læreplads er en vigtig del af uddannelsen. Du får lov at prøve kræfter med det rigtige arbejdsliv samtidig med, at du skal lære en masse. I de fleste tilfælde tager lærepladsen 2 år, og du får voksenløn.

Lærepladsen kan begynde umiddelbart efter du har afsluttet EUX.

Din personlige vejleder

I forbindelse med dit skoleophold har du en tutor (din personlige vejleder) og/eller studievejleder som du har kontakt med. Denne person følger dig også gennem din erhvervsuddannelse.

Sådan søger du læreplads

Du skal selv finde din læreplads. Niels Brock kan hjælpe dig med at finde ledige stillinger, men det er dit ansvar at søge dem.

Godkendelse af lærepladsen

Niels Brock skal godkende alle virksomheder, der vil have lærepladser. Uden godkendelsen kan du ikke søge læreplads i virksomheden.

Spørg skolens studievejledere, hvis du gerne vil have læreplads et helt bestemt sted.

Løn og arbejdstid

Elever har som alle andre medarbejdere en arbejdsuge på 37 timer i gennemsnit og får voksenelevløn. Du er også omfattet af de samme regler om ferie, som andre medarbejdere.

Vi anbefaler, at du kontakter Studievejledningen for voksne hurtigst muligt, som kan hjælpe dig med om du mangler kurser for at kunne starte på EUX for voksne. Du kontakter dem her.

Optagelseskravet på alle erhvervsuddannelser er et gennemsnit på mindst 02 i dansk og skriftlig matematik ved afgangsprøverne i 9. eller 10. klasse.

Opfylder du ikke kravene til at blive optaget på en erhvervsuddannelse på Niels Brock, kan du tilmelde dig optagelsesprøver i dansk og/eller matematik her.

For at komme på EUX-forløbet kræves der endvidere dansk, engelsk og samfundsfag på C-niveau. Har du ikke disse tre fag, har Niels Brock indgået et samarbejde med Akademisk Studenterkursus, som udbyder en SU-berettiget EUX-forberedelsespakke. Forløbet strækker sig over 18 uger og der startes nye hold fem gange årligt: januar, februar, maj, august og september.  

Du kan tilmelde dig en EUX-forberedelsespakke her.

Uddannelsen er SU berettiget. Du kan finde svar på spørgsmål om SU her.

Du søger optagelse gennem tilmeldingslinket her på siden.

Er du over 25 år? 

Er du over 25 år indledes din erhvervsuddannelse med en realkompetencevurdering (RKV). Læs mere her.

Når du tilmelder dig EUX Business indkaldes du automatisk til en RKV hos en af vores studievejledere. 

Grundforløbet består af følgende fag:

  • organisation C
  • matematik C
  • virksomhedsøkonomi C
  • it C
  • afsætning C
  • uddannelsesspecifikt fag: handel, detail, event eller kontor

Fag på det studieforberedende år:

  • dansk A
  • afsætning A
  • engelsk B
  • virksomhedsøkonomi B
  • erhvervsinformatik
  • valgfag på C-niveau

Elevhåndbog

Du finder undervisningsbeskrivelser for holdene på EUX Voksen her.

 

Lærepladsservice

Hos Niels Brock har vi et mål om at gøre det så ukompliceret som muligt for dig at få en læreplads når du er færdig med dit grundforløb. Derfor assisterer Niels Brock lærepladsservice dig gennem hele processen, fra godkendelse af læreplads til indgåelse af uddannelsesaftale og lærepladsplan. Se mere her.

Kontakt studievejledningen

Vejledning på erhvervsuddannelserne

Find vores åbningstider her

 

Telefon: 33 41 91 70 E-mail: vejledning@brock.dk